Am actualizat Politica de confidentialitate a site-ului Doizece. Afla mai multe detalii Inchide

Reguli Rentz

Cunoscut si cu numele de Barbu sau Tafferan, Rentz este un joc complex si captivant, care a aparut in Franta, la inceputul secolului XX.
Introducere: Rentz se joaca in 4, cu un pachet de 32 de carti. Se joaca 8 runde, adica 32 de maini in 8 subjocuri (5 negative si 3 pozitive), fiecare cu regulament diferit. Fiecare jucator are dreptul sa aleaga – prin rotatie – unul dintre cele 8 jocuri disponibile, in functie de cartile care i-au fost impartite. Scopul jocului este de a acumula un punctaj cat mai mare, minimizand numarul intrarilor cu valoare negativa.
Cele 8 jocuri: Regele de cupa: Regele de cupa aduce -200 de puncte. Dame: Fiecare dintre dame are valoarea de -40 p. Caro: O carte de caro echivaleaza cu -30 p. Levata: Fiecare levata = -50 p. Totale: Cuprinde toate negativele: Dame, Caro, Levata, Regele de cupa. 10 Trefla: Zecele de trefla = +200 p. Whist: Fiecare levata = +50 p. Rentz: Cel care termina cartile primul primeste +400 p., locul II primeste +200 p., locul III primeste +100 p. Plasarea unui: As - iti da dreptul la o a doua mutare; 7 - urmatorul la mutare nu are dreptul sa plaseze si asteapta o tura.
Scor, rating: Jocul se incheie dupa jucarea celor 32 de maini. Daca jocul nu este jucat pana la sfarsit, ratingurile se modifica dupa jucarea a cel putin 4 runde. Invingator este jucatorul cu scorul cel mai mare si primeste puncte dupa formula: maxR = round(20 * currentRound / 32), unde currentRound reprezinta numarul de runde jucate. Ceilati primesc puncte in functie de scorul acumulat: currentRound * ( scor - maxScore) / ( maxScore - minScore ) + 16. Jucatorul care are scorul cel mai mic (sau se deconecteaza) pierde echivalentul numarului de puncte castigat de invingator, adica -maxR.