Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii pe acest site implica acceptarea lor de catre dumneavoastra. Afla mai multe detalii Accept

Reguli Rentz

Cunoscut si cu numele de Barbu sau Tafferan, Rentz este un joc complex si captivant, care a aparut in Franta, la inceputul secolului XX.
Introducere: Rentz se joaca in 4, cu un pachet de 32 de carti. Se joaca 8 runde, adica 32 de maini in 8 subjocuri (5 negative si 3 pozitive), fiecare cu regulament diferit. Fiecare jucator are dreptul sa aleaga – prin rotatie – unul dintre cele 8 jocuri disponibile, in functie de cartile care i-au fost impartite. Scopul jocului este de a acumula un punctaj cat mai mare, minimizand numarul intrarilor cu valoare negativa.
Cele 8 jocuri: Regele de cupa: Regele de cupa aduce -200 de puncte. Dame: Fiecare dintre dame are valoarea de -40 p. Caro: O carte de caro echivaleaza cu -30 p. Levata: Fiecare levata = -50 p. Totale: Cuprinde toate negativele: Dame, Caro, Levata, Regele de cupa. 10 Trefla: Zecele de trefla = +200 p. Whist: Fiecare levata = +50 p. Rentz: Cel care termina cartile primul primeste +400 p., locul II primeste +200 p., locul III primeste +100 p. Plasarea unui: As - iti da dreptul la o a doua mutare; 7 - urmatorul la mutare nu are dreptul sa plaseze si asteapta o tura.
Scor, rating: Jocul se incheie dupa jucarea celor 32 de maini. Daca jocul nu este jucat pana la sfarsit, ratingurile se modifica dupa jucarea a cel putin 4 runde. Invingator este jucatorul cu scorul cel mai mare si primeste puncte dupa formula: maxR = round(20 * currentRound / 32), unde currentRound reprezinta numarul de runde jucate. Ceilati primesc puncte in functie de scorul acumulat: currentRound * ( scor - maxScore) / ( maxScore - minScore ) + 16. Jucatorul care are scorul cel mai mic (sau se deconecteaza) pierde echivalentul numarului de puncte castigat de invingator, adica -maxR.